Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

Novomeška cesta 12 a
Šentjernej, Novo mesto, 8310
Slovenia

header_galloOtilija.jpg

Otilija

Domačija Selak

Domačija Selak se nahaja v samem centru Šentjerneja. Pri vhodu nas pozdravi skulptura petelina, ki je narejena iz osnovnega kmečkega orodja:  kos, srpov, lopate, sekire, motike, grabelj …

 

 

Vinoteka Otilija

Vinoteka ponuja vina štirih največjih vinarjev Šentjernejske doline. Osnovno vino je dolenjski posebnež cviček. Preko multivizije spoznamo značilnosti in lepote naših krajev.

Obiščite nas v Šentjerneju, kjer že stoletja ohranjamo sožitje človeka in vinske trte. Pripravljeni smo ta doživetja deliti z vami ob vinu in drugih dobrotah. 

Pa na zdravje!


Zbirka petelinov

Na ogled je več kot 500 eksponatov petelinov zbrani iz celega sveta. Izdelani so iz različnih materialov od stekla, keramike, lesa, kovine… razstava petelinov je slikovito usklajena z prostorom, ki predstavlja nekdaj močno in trdno kmetijo z bogato arhitekturo. Obiskovalec začuti njihovo pokončnost, bojevitost zlasti pa njegovo lepoto. Zbrani petelini predstavljajo največjo zbirko v Sloveniji.

 
04.png

 

Degustacije

V vinoteki Otilija nudimo vodene pokušine vin (degustacije). V idiličnem okolju vinoteke, kjer se vidi vsa lepota arhitekture lesa in kamna vam predstavimo štiri vinarje.

  • Vinogradništvo Štemberger
  • Kmetija Karlovček
  • Kartuzija Pleterje
  • Vinogradništvo in trsničarstvo Martinčič

Pri vseh vinarjih je osnovno vino CVIČEK, katerega vsi štirje skupaj v najboljših letih pridelajo cca miljon litrov. Pri vodeni degustaciji pa tudi vedno ponudimo vsa najboljša in njiva izbrana vina, ki prejemajo najboljša odlikovanja na lokalni in slovenski ravni. Ponujamo vsa vina, ki jih pridelajo vinarji od modre frankinje, rose vina, vsa bela in tudi predikatna vina, katera imajo posebno veljavo v naši vinoteki.

Vsa vina je možno tudi kupiti, katera so primerna za domačo rabo, ali pa za lepo darilo prijatelju. 

Poleg degustacije pa nudimo tudi domače pripravljene narezke (domače salame, domač kruh …)


Zbirka starih glasbil

Zbirka glasbil sestavlja več kot 150 različnih instrumentov in ponazarja glasbila skozi stoletja. Zbrana so najrazličnejša tolkala, pihala, trobila, brenkala, godala in instrumenti s tipkami.

Instrumenti prihajajo iz različnih držav, kot so ameriški bendžo, ruska balalajka, indijski bobni, brazilska kitara, afriške piščali…
Vsa zbirka je razstavljena kot lepo urejena zbirka glasbil, ki obiskovalcu na enem mestu prikaže vso lepoto kulture celega sveta.

01.png

otilija
 

O Otiliji

Otilija Gebauer je bila dolgoletna učiteljica v Šentjerneju. Gebauerji so bili lastniki gospodarskega poslopja , ki je bilo zgrajeno leta 1829 in so ga leta 1956 prodali sosedoma Petru in Neži Selak. V kleti je ostala lepo ohranjena slika bivše lastnice, po kateri nosi ime vinoteka Otilija.